Ons Team

Opa van Rossum

De in 1926 in Lopik geboren “Opa“, Adriaan van Rossum is de grondlegger van de fokkerij.

Zijn liefde voor de Shetland pony heeft hij eigenlijk van huis uit meegekregen, want ook zijn vader fokte al met ponies onder de stalnaam van de Molen. De stalnaam van de Molen werd gekozen, omdat zowel Adriaan; en dus ook zijn vader, een groot deel van hun leven in een watermolen in Mijdrecht hebben gewoond.
Omdat tradities in ere moeten worden gehouden is in 1967; toen het eerste eigen veulen werd gefokt, de stalnaam van het Zuid ontstaan. Ook deze stalnaam heeft namelijk een relatie met de woonomgeving op het “Zuidtje” aan de Zuid Spierdijkerweg.  Zijn werkzame leven heeft hij als voorlichter gewerkt bij de Rijks Landbouw voorlichtingsdienst, waardoor hij veel bij veel boeren op het erf kwam en vaak een plekje wist te vinden om zijn ponies te stallen.
Hoewel het laatste jaar van zijn leven de gezondheid hem wat in de steek liet, bleef hij tot aan zijn overlijden in mei 2018 zeer betrokken bij alles wat ook maar iets met zijn ponies te maken had.

Zijn wijze levenslessen worden gemist, maar we zetten de fokkerij traditie voort.

Jan van Rossum

Is dus de zoon van “opa van Rossum” en sinds hij in 1997 een “spultje” heeft betrokken aan het Westeinde in de plaats Berkhout fokt hij shetlanders met de stalnaam v.h. Westeinde.
De Forest ponies krijgen net als bij zijn vader het voorvoegsel Rossum’s.

In het dagelijks leven is Jan gedurende 4 dagen in de week werkzaam voor het ingenieurs bureau Clafis ingenieus. Clafis heeft hem echter al meerdere jaren gestationeerd bij Rijkswaterstaat, waar hij grote projecten begeleid in de wegenbouw en dan met name op het gebied van de elektrische installaties. Door te kiezen voor een 4-daagse werkweek blijft er gelukkig nog voldoende tijd over om de vrijde uurtjes te besteden aan z’n pony’s en zijn schapen.

Jan ment recreatief met de New Forest  pony Rossum’s Sita, waarmee hij elke vrijdagavond nog les krijgt bij de plaatselijke menclub..

Lars Pronk

Lars was in 1997 de buurjongen van Jan en omdat hij geregeld bij Jan over het erf kwam, is hij ook besmet geraakt met het paardenvirus.
Momenteel woont Lars samen met zijn vriendin Esther ook in Berkhout, niet ver bij Jan vandaan. Ondanks zijn drukke baan bij Horse point, waar hij sterk aan de weg timmert met de supplementen van Naff, en het runnen van zijn eigen stal Pronk Stables , is hij nog geregeld te vinden op het Westeinde. Vooral als de keuringen er weer aan komen wordt er vaak gezamenlijk getraind en gewassen.

Niet alleen het fokken met Shetlanders en New Forest ponies, maar ook het keuring klaarmaken zijn Lars grootste passie en hobby. Hij heeft zijn eigen Stal- en Sportnaam Pronk Stables.  Daarnaast is hij ook nog secretaris van de fokvereniging Noord-Holland, waar de organisatie van de jaarlijkse keuring bij Lars in goede handen is

 

Tessa Mos

Tessa is de dochter van de zus van Jan en is door de jaren heen, ook besmet geraakt met het paardenvirus. Was het eerst voornamelijk stallen mesten en poetsen, op dit moment kan met trots gezegd worden dat Tessa de stalruiter is van Stal van Rossum.
Ze heeft het rijden geleerd op haar eigen pony Effie, maar op dit moment wordt er intensief geoefend met de 2 ruinen Rossum’s Florian en Rossum’s Gentleman, waarbij af en toe ook nog even Sita wordt meegepakt. Florian wordt ook in wedstrijdverband uitgebracht en heeft;  binnen een tijdbestek van anderhalf jaar, in het afgelopen jaar de klasse M2 in de dressuursport bereikt.

Tessa volgt op dit moment een sportopleiding in Purmerend. Ondanks deze pittige studie met veel reiskilometers, vindt Tessa nog steeds de tijd om dagelijks op brommer of fiets in weer en wind, van de Goorn naar Berkhout te komen om te mesten en te trainen.